Restauraties

Iedere verzamelaar en liefhebber van oude speelautomaten, gokkasten en andere verzamelitems weet dat het niet altijd even gemakkelijk is om automaten in goede staat te vinden.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt; je ziet een oude automaat, maar de toestand is zo slecht dat je er tegenop ziet om tot een koop over te gaan. Je zoekt verder, maar toch kriebelt het, want je weet ook dat je een zelfde automaat (in betere staat) toch niet tegenkomt.

Ook wel logisch, omdat sommige automaten meer dan 100 jaar oud zijn, en in die tijd dat ze niet altijd even goed zijn behandeld door de gebruikers. Vaak onderdelen missend of is de mechaniek of muntinworp aangepast naar huidige tijden.

Je ziet het erg vaak. Mijn voorkeur gaat uit naar oude automaten uit de 30er jaren en dus ook met destijds gebruikte materialen en originele mechaniek. Bij restauraties probeer ik daarom zoveel mogelijk de originele staat te benaderen. Dat houdt in dat er geen verzinkte of kruiskopschroeven worden gebruikt, lijmen ipv spijkers of schroeven, stoffen bedrading ipv plastiek, vernikkelen ipv verchromen, enz..

Zie foto's voor enkele voorbeelden.

Het zal rond 2005 zijn geweest dat ik een Mutoscope grijpkraan kocht in Engeland. De staat was zga origineel, maar helaas zoals zo vaak met missende onderdelen. Bijzonder aan de kraan is dat het een model is welke ik in de afgelopen 15 jaar nog niet had gezien.

Deze New York Mutoscope versie is kwa mechaniek en voorplaat afwijkend van de engelse mutoscope versie. zie foto's voor en na van beide.

Voorplaat van de Mutoscope versie uit London. De betreffende kraan is eveneens afkomstig uit Engeland, en stond daar lange tijd in de buurt van de zee opgeslagen.

Daardoor veel oxidatie en is de toch al dunne voorplaat, daardoor deels weggevreten.

Bimbobox apengedeelte, het origineel van Walter Talk, Magdstadt Stuttgart rond 1957.

Als je de mechaniek bekijkt, dan is het apart dat de aandrijving van elke aap met een kroonwiel overbrenging werkt. Daardoor schat ik in dat deze uit de zeer vroege jaren zijn.

Bij de latere modellen zie je deze overbrenging alleen bij de drummeraap. alle andere apen hebben dan een "pushrod" overbrenging (duwstang)

Ook apart is dat in 2 van de 3 palmbomen een klein klimmend aapje zit, was mijzelf nog nooit eerder opgevallen.

Zie ook voor een leuk radiostukje:https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_155647~de-bimbobox-uitgedanst-holland-doc-radio~.html

Nieuwe aanwinsten 2013!
Le transporteur / bridgetransporter van Bonzini et Sopransi. Zover bij mij bekend zijn er 3 varianten in het houtsnijwerk van de kast (plus verschillen in schuifraam of openslaande raam)

Hier de 2 minder bekende varianten met schuifraam en afwijkend houtsnijwerk. De rechtse kast is een van de 1ste modellen, te herkennen aan de brede houtstijlen en daardoor smalle raam. Links de meer voorkomende variant, maar dan met ander houtsnijwerk.

Beide in een uitdagende toestand met missende delen.

Inmiddels de 2de Bonzini volledig onder handen genomen. Veel werk, maar de moeite waard.

Zeker als je bekijkt in welke staat ik deze kast aantrof (zie foto hierboven, is de kast aan de linkerzijde)

Ik moet enkel nog de schakelaar restaureren, welke gebruikt wordt voor het draaien van de prijzenbak. Hiervoor zoek ik de oude kwikschakelaars. Deze zijn echter lastig te vinden.

Franse Art Deco grijpkraan LAF. Gevonden in Frankrijk, waar deze na WWII is opgeslagen en nooit meer is aangeraakt. Door de tand des tijds volledig verweerd, maar wel origineel en compleet.

Geheel volledig gedemonteerd en oude laklagen verwijderd. Mechaniek uit elkaar genomen, gereviseerd en opnieuw ingevet. Kast opnieuw geschilderd en metaaldelen opnieuw gepolijst.

Grijpkast tafelmodel Exhibit Supply novelty Merchantman. Gekocht in zeer slechte toestand, de gehele kast viel bijna uit elkaar, in de achterwand was een deurtje gemaakt??. Zijdeurtjes waren betimmerd met houten plankjes, muntinworp niet origineel en delen missend.

De restauratie, de gehele kast uit elkaar genomen en opnieuw gelijmd, achterwand volledige vervangen door een nieuw exemplaar. Achterwand van een spiegel voorzien. Deurtjes passend gemaakt en waar nodig nieuwe stukken hout ingezet. Muntinworp vervangen door een exemplaar uit de 30er jaren. Alle oude verflagen en resten verwijderd en kast opnieuw gelakt. Kast is nu in bezit van een Oostenrijkse verzamelaar.

Binnenwerk van een RG grijpkraan, motor op een zeer onveilige manier aangesloten, links in de hoek een weerstand die er niet in thuis hoort (om met 220 volt toch een 110 volt motor te laten draaien) en het geheel erg vuil en vettig.

Na restauratie. Gehele bedrading vernieuwd. Motor aangesloten met (nieuwe) stoffen bedrading en een porseleinen zekering gemonteerd, werkend op 110 volt. Gehele mechaniek zuiver gemaakt en opnieuw ingevet.

The Cresset, improved pickwick. Engelse wandautomaat van rond 1910. Missend de glasplaat, metalen speelballen, papieren instructies en een houten deurtje.

Na lang zoeken originele beschrijving gevonden in engeland, en kunnen kopen. Van 100 jaar oud hout een nieuw deurtje gemaakt. Glasplaat gemonteerd en geheel zuiver gemaakt, laklagen verwijderd en kast geboend. Nieuwe (oude originele) sloten gemonteerd.

Oude kermis baanauto, deze reden vroeger op een soort houten kartbanen op de grotere kermissen. Groot model met hydraulische remmen en een 150 cc NSU motor. Gevonden in de omgeving van Arnhem.

Volledige restauratie, chassis en body compleet onder handen genomen. Veel plaatwerk, maar uiteindelijk is ook dit model gered van de schroothoop.